Un plat de pasta és de les primeres receptes que s’aprenen elaborar en el moment d’iniciació al món culinari. Tot i que bullir pasta pugui semblar senzill, el camí per aconseguir un acabat excel·lent demana una sèrie de processo que poc a poc ens faran avançar posicions.
Per abans de la cocció hem de tenir en compte fer un bon càlcul de l’aigua. Per cada 100 grams de pasta hem de disposar un litre d’aigua. Abans de posar la pasta portarem l’aigua fins al punt d’ebullició i l’acompanyarem d’una cullerada d’oli i una altra de sal per tal que ens quedi una pasta esponjosa i terna. Per aquells que ho desitgin, també es podrà afegir una fulla de llorer per donar un ount aromàtic a la pasta.
Durant la cocció el temps de contacte amb l’aigua variarà depenent del tipus de pasta que cuinem. Deixarem entre 6 i 8 minuts les tallarines, entre 8 i 12 per les pastes curtes i de 12 a 14 les llargues. El truc per aconseguir una pasta al dente és tirar un got d’aigua freda una vegada s’hagi acabat la cocció.
És primordial escórrer l’aigua de la pasta tot just acabi el temps de cocció. De la mateixa manera caldrà passar-la per l’aigua per tal que no s’enganxi a l’hora de servir. Si estem preparant una pasta que haurem de conservar durant un temos abans de servir-la, només cal tallar la cocció dos minuts abans del temps previst per guardar-la i posteriorment, quan la vulguem servi, tan sols serà necessari posar-la al foc fins que assoleixi el punt d’ebullició.