L’estiu acaba, la calor marxa i la nostra ruta estiuenca arriba al seu punt i final a Liguria, al nord d’Itàlia. La capital és Gènova, ciutats amb un dels centres històrics més grans d’Europa ple de carrerons que desemboquen a inesperades placetes plenes d’una mescla de colors, olors i sabors inconfusibles. El clima mediterrani és inconfusible; amb hiverns suaus i estius calorosos, a Gènova també se la coneix com la ciutat del vent. És aquí on el temps sembla haver-se detingut, on edificis i esglésies s’entrellacen amb antigues botigues en activitat des de fa més d’un segle i en les quals les especialitats segueixen sent preparades segons les receptes tradicionals.

La cuina de Liguria també s’inspira en el Mediterrani. La gastronomia liguria i genovesa revela el caràcter d’aquest territori i l’ingeni de la seva gent omplint les seves taules de productes de la terra i de la mar. Els genovesos fan de la cuina simple, rica en verdures i amb una gran presència de l’oli d’oliva; plats genuïns, saborosos i extraordinàriament atractius.

La naturalesa del territori ha regalat als genovesos un gran conjunt d’herbes aromàtiques com el romaní, la sàlvia, la farigola o l’alfàbrega genovesa, un dels ingredients primordials per preparar il pesto genovese, la salsa verda italiana més cèlebre arreu del món.

El pesto es troba a cada casa, als restaurants, a tot arreu de Liguria. Amb una base d’alfàbrega, all, oli d’oliva i formatge pecorino sardo, el seu secret radica en les proporcions. Els genovesos es mantenen ferms en les costums: “per fer un bon pesto s’ha d’utilitzar un morter”. El pesto s’utilitza com acompanyament pels primers plats: lasagna, gnoquis i especialment le trenette, els tradicionals spaghetti de Liguria.

IMG_3860

També tenen un paper protagonista els pastissos salats i la focaccia, un pa cobert d’herbes aromàtiques i oli d’oliva, salat ocasionalment amb formatges. La de formatge al Recco, elaborada a la ciutat de Recco, localitat propera a Gènova, destaca per no contenir llevat.

La gastronomia de Liguria ha anat variant amb el pas dels segles segons el lloc i el tipus de comensals. Podem trobar des dels plats més tradicionals i populars a plats més elaborats pels paladars més exquisits. Però comparada amb altres costums locals, la cuina de Liguria és frugal i senzilla, però sobretot destaca per ser típica. És aquesta fusió la que fa que els genovesos tinguin com a tradició celebrar l’aperitiu, una costum quasi obligada i a la que pocs d’ells renuncien. Un tocchi, el que vindria a ser una tapa, l’acompanyen amb qualsevol beguda ja sigui internacional o natural de la zona, on destaquen el gotto de vi blanc ligure i el baixeichito basat en el fabulós basílic.

Igualment, la tradició s’ha sabut adaptar a les influències d’altres zones; influències amb les quals els liguresos i genovesos han desenvolupat una cuina plena de perfums i sabors espectaculars.

Tu ens fas bategar…! Il Cuore t’estima!

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, cliqueu l'enllaç per a més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
Free Divi WordPress Theme, Find new Free Android Games at dlandroid24.com